Bel mij terug

Publicatie in Frontiers in Psychiatry bevestigt effectiviteit PHI

03-07-2023   Onlangs publiceerde Frontiers in Psychiatry een artikel waarin de effectiviteit van de transdiagnostische interdisciplinaire aanpak van PHI werd onderzocht. De conclusie: een aanpak zoals toegepast bij PHI, lijkt een positief effect te hebben op kwaliteit van leven en gerapporteerde symptomen van psychopathologie. Zie https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2023.1113356/full (gratis te lezen)   Over het onderzoek Het onderzoek is geschreven door Jaap Wijnen, promovendus aa…
Lees meer

Blue Monday - Mindfulness oefeningen

16-01-2023 Blue monday is de term voor de meest deprimerende maandag van het jaar, dit jaar op maandag 16 januari. Deze term is gegeven door de Britse psycholoog Cliff Arnall en zou te maken hebben met het feit dat vakanties voorlopig nog niet in zicht zijn en goede voornemens wellicht al gestrand zijn. Merk je zelf ook dat vandaag net wat moeilijker gaat dan normaal? Pak een momentje om je aandacht te richten op het hier en nu. Daarvoor hebben we hieronder twee mindfulness oefeningen beschreven, di…
Lees meer

Leren reflecteren? 11 voorbeeldvragen om jezelf te stellen.

24-11-2022 Óók op momenten dat je wél tevreden bent is het goed om soms stil te staan bij de keuzes die je dusver hebt gemaakt, huidige dagindeling en plannen voor de toekomst. Reflecteren is niet voor iedereen even makkelijk. Het kan soms lastig zijn om te begrijpen hoe je op een bepaald punt terecht bent gekomen. Wij geven je een paar handvatten. Reflecteren op grotere thema’s Dat kan aan de hand van het Positieve Gezondheid spinnenweb (Institute for Positive Health, 2020),  met bijvoorbeeld o…
Lees meer

De geestelijke gezondheid en welzijn; een wereldwijde prioriteit voor iedereen!

10-10-2022 Sinds 1992 is 10 oktober uitgeroepen tot de ‘Internationale dag van de mentale gezondheid’. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd bewustwording gecreëerd ten aanzien van mentale gezondheidsproblemen. Het thema van dit jaar, uitgeroepen door de World Health Organisation (WHO), is; ‘Maak de geestelijke gezondheid en welzijn van iedereen een wereldwijde prioriteit!’ En er is maar één manier om dit te doen: door met elkaar te praten! De COVID-19 pandemie heeft in de voorbije jaren wereldw…
Lees meer

Een herfstdepressie, bestaat dat?

23-09-2022 De herfst is weer begonnen. De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen, de temperaturen zijn aan het zakken en er valt vaker regen. Bij sommige mensen heeft dit direct invloed op hoe zij zich voelen. Een herfstdip of herfstdepressie wordt wel eens genoemd. Maar bestaat dit wel echt?  Seizoensgebonden depressie  Officieel spreken we van een depressie die zich uit met een seizoensgebonden patroon. Dit wil zeggen dat de stemmingsklachten worden gekenmerkt door een voorspelbaar begin …
Lees meer

Voorbij DSM-V: ontdek de context

door Jeroen de Jong & Nicole Gordon
16-08-2022   Benadering vanuit de symptomen Iedereen ervaart gedurende zijn of haar leven een continue golfbeweging aan gevoelens. Denk aan angst, somberheid, blijdschap, controle, wantrouwen, liefde, woede, verdriet, verrassing, verbazing, schaamte en walging. Om een helder en efficiënt geformuleerd antwoord te krijgen op de vraag of iemand overspannen of burn-out, somber of depressief is, zijn vele vragenlijsten ontwikkeld. Uiteraard bestaat de DSM-V, die kan helpen bij het in kaart brengen van gev…
Lees meer

Dampening: als positieve emoties geen kans krijgen

10-05-2022 Wanneer je last hebt van somberheid, aanhoudende piekergedachten of andere depressieve klachten, zijn doorgaans vooral negatieve emoties aanwezig. Zodra je een positieve emotie ervaart zoals blijheid of tevredenheid kan dat sombere gevoel weer even opklaren. Maar wat als zelfs die prettige gevoelens geen kans krijgen en je ook daarover gaat piekeren, in plaats van ervan te genieten of ze gewoon aanwezig te laten zijn? Wat is dampening? Het fenomeen dampening is nog niet algemeen bekend maar is w…
Lees meer

Wist je dat Mindfulness niet bedoeld is om te ontspannen

04-05-2022 In plaats van te blijven hangen in herinneringen aan het verleden (“Toen was dat nare conflict met mijn leidinggevende en de impact hiervan op mijn groei binnen het bedrijf”) en te blijven vastlopen in doemscenario’s en angst voor de toekomst (“Wat als… ik die promotie misloop… Wat als… ik ontslagen word?”), leer je om meer in het eigenste moment aan te komen. Hier en nu, zoals je er nu bij zit. Aandacht voor je ademhaling, voor de sensaties in je lichaam, voor gedachten die…
Lees meer

Beslis samen met de specialisten van PHI de insteek van jouw behandeling

26-04-2022 Aanhoudende somberheid, alles negatief zien, niet meer kunnen genieten en merken dat zaken die je voorheen interessant vond je nu compleet onverschillig laten. Als je steeds meer vastloopt in depressieve stemmingsklachten, is het aanbevolen om hier tijdig hulp voor in te schakelen.   Bij PHI vinden we het belangrijk om jou zoveel mogelijk te betrekken bij de insteek die het meeste bij je aansluit als je met de behandeling zou starten. Daarom zul je hier al aan de start van de behandeling samen…
Lees meer

Wist je dat een piekerstoornis wel degelijk bestaat?

18-04-2022 Op verschillende domeinen in je leven ben je bang voor negatieve gebeurtenissen of dat het fout loopt: op werkvlak, in je relatie, met je gezin, in je vriendenkring, … Als je zodanig doorschiet in deze gedachten dat het een langdurig patroon wordt dat jouw functioneren belemmert, kan er sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel “piekerstoornis” genoemd.   Je bent zo bezorgd om alles wat zou kunnen gebeuren dat je een soort algemene angst (gegeneraliseerde angst…
Lees meer

De gezondheidsvoordelen van wandelen tijdens de lunchpauze!

07-04-2022 Volwassenen tussen de 18 en 65 jaar zitten gemiddeld bijna 10 uur per dag! Daarmee zijn wij Europees kampioen zitten. Werk is voor veel mensen de grootste tijdbesteding van de dag. We reizen naar het werk over het algemeen vaak zittend en ook de werkdag zelf wordt vaak zittend voortgezet. Daarom is het advies om zeker in de pauze even een wandeling te maken. Wist je dat een (lunch)wandeling van 30 minuten voor behoorlijk wat gezondheidsvoordelen kan zorgen? Dan hebben we het wel over met een ste…
Lees meer

Zo bereid je je voor op de zomertijd 

25-03-2022 In de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat de klok weer een uur vooruit. Van 02.00 naar 03.00 uur. Dat betekent voor velen een uur minder slaap. Uit onderzoek is gebleken dat mensen direct na de klokwisseling slechter slapen. Vooral direct na de wisseling naar de zomertijd slapen mensen korter. Wat zijn de gezondheidseffecten van deze klokwisseling? Wij zoeken het voor je uit.  Beïnvloeding van je biologische klok  Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks r…
Lees meer

PHI breidt uit met een vestiging in Utrecht

08-03-2022 Terug in balans komen Wanneer je last hebt van angsten, depressie, stemmingsstoornissen of ernstige onbegrepen lichamelijke klachten zijn traditionele behandelmethodes vaak gericht op óf de psychische óf de lichamelijke dimensie van het probleem. Je lichaam en geest zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij PHI focussen we daarom op de wisselwerking tussen lichaam en geest, leefstijl, fysieke activatie, duurzaam herstel en functioneren in de samenleving. We gaan hiermee voor een…
Lees meer

5 vragen over de invloed van stress op je fysieke gesteldheid

01-03-2022 Stress is van invloed op je lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam in de “vecht-of-vlucht stand” komt. Dit is niet altijd slecht, soms zelfs nuttig of noodzakelijk! Zo laat het je in sommige gevallen beter presteren, bijvoorbeeld als je sport of wanneer er gevaar dreigt. Echter, wanneer je lichaam in de vecht-of-vlucht stand blijft “hangen” krijgt stress nadelige gevolgen die een behoorlijke invloed hebben op het dagelijks leven. En er is geen behandeling is die direct het probleem opl…
Lees meer

Wist je dat de behandeling afgestemd wordt op persoonlijke behoeften en mogelijkheden?

25-01-2022 Wanneer je met een behandeling start bij een psycholoog of een multidisciplinair behandelteam doe je dat meestal met een bepaalde verwachting. Je gaat uit van herstel van je klachten. Belangrijk om hierbij te weten is dat een therapie inspanning langs beide kanten vraagt met realistische verwachtingen. De behandelaar kan niet zomaar een kant-en-klare oplossing bieden waarbij je problemen op magische wijze weer helemaal verdwenen zijn. Wel kan er samen, letterlijk in samenwerkingsver…
Lees meer

Somatoforme klachten, zit het dan tussen de oren?

19-01-2022 Soms kan wel een medische oorzaak aanwezig zijn, maar verklaart die nog steeds niet waarom je al zolang of in die mate last hebt van bepaalde fysieke klachten. Dit kan erg frustrerend zijn want je wil serieus genomen worden, weten wat er aan de hand is en ook wat je eraan kan doen. Mogelijk heb je een somatisch-symptoomstoornis, wat bovenstaande kan verklaren. Dit heeft niets te maken van aanstellerij, inbeelding, overdrijven of zwakte.   Je lichamelijke klachten worden wel…
Lees meer

Wanneer spreek je van een trauma?

14-01-2022 Klinisch gezien spreken we van trauma bij blootstelling aan een feitelijke of dreigende dood, of ernstige verwonding, als slachtoffer of als getuige zijnde. Denk hierbij aan verkrachting, fysieke mishandeling, bijna het leven verliezen in een auto-ongeval of bij een zware bevalling of getuige zijn van een moord. Wanneer een trauma niet verwerkt is en je hier last van blijft hebben, kan er gesproken worden van PTSS of een posttraumatische stressstoornis.   De diagnose posttr…
Lees meer

Begin met mindful in het leven staan

05-01-2022 Opzij, opzij, opzij  Maak plaats, maak plaats, maak plaats  We hebben ongelofelijke haast  (Herman van Veen – “Opzij”)  “Daar heb ik geen tijd voor” denk je misschien. Of “Dat is niets voor mij”. Mindfulness hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om toe te passen, maar de regel is eigenlijk simpel: hier en nu aankomen in dit moment, met open aandacht, wat je ook voelt of opmerkt mag er zijn en dat leer je aanwezig te late…
Lees meer

Languishing – Hoe COVID-19 ons een gevoel van blijven aanmodderen geeft

14-12-2021 Misschien herken je het wel, dat gevoel alsof je al maanden ter plaatse blijft trappelen, alsof je leven op pauze staat en je met momenten zelfs je focus hierdoor verliest. Bij alle plannen en ideeën dien je steeds in je achterhoofd te houden dat aangepaste coronamaatregelen een streep door de rekening kunnen zijn. Dus blijft de uitgesproken blijheid die gepaard kan gaan met de vrijheid van eigen keuzes maken, spontane activiteiten oppakken en l…
Lees meer

Bij PHI hebben we ook aandacht voor de partner van onze cliënten

30-11-2021 Bij PHI staat de cliënt centraal. Daarom bieden wij ook de ruimte om een eventuele partner, kinderen, ouders of andere personen die een belangrijke rol spelen in het leven van de cliënt te betrekken. Bij aanvang van het behandeltraject en bij afronding bieden wij een systeemgesprek aan.  Binnen een systeemgesprek geven we uitleg over het verloop van het behandeltraject bij PHI en de ervaren problematiek van de cliënt. Daarnaast bekijken wij samen met de cliënt en de be…
Lees meer

Wat is stress precies?

17-11-2021 Stress; je hebt vast wel eens van dit woord gehoord, maar wat is het precies?  Stress betekent eigenlijk niets anders dan spanning of druk. Denk maar aan een elastiek dat uitgetrokken wordt en volledig strak komt te staan. Ieder mens heeft wel een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress is dus niet per se ongezond! Wij hebben het hard nodig wanneer we ons in een onveilige situatie begeven en er potentieel gevaar dreigt.&nb…
Lees meer

Wist je dat… gedachten geen feiten zijn?

02-11-2021 Het kan beginnen met een angstige gedachte die je ook daadwerkelijk raakt. Bijvoorbeeld; “Wat als deze sombere gevoelens niet weg gaan”. Vervolgens schrik je en ervaar je angst, lichamelijk reageer je misschien door een naar gevoel in de maag, een druk op de borstkas en een kriebel in de keel.  Die lichamelijke reactie laat zich zodanig sterk voelen dat het lijkt alsof je de gevolgen van die nare gedachten al aan het ervaren bent; “Het voelt zo echt, dus die gedachte…
Lees meer

Ontprikkelen

25-10-2021 We worden vandaag de dag voortdurend bestookt met prikkels. Denk aan het deuntje van je wekker, reclameborden, boodschappen in tijdschriften, reclame op de doos van onze ontbijtgranen, … Smartphones en mailverkeer dragen ook hun steentje bij. Dit maakt dat we de hele dag door, naast onze bezigheden zoals werk en andere activiteiten, veel extra prikkels te verwerken hebben.   Als je niet voldoende afschakelmomenten neemt tussendoor, blijft die hoeveelheid prikkels toenemen en merk…
Lees meer

We heten u van harte welkom bij PHI Breda

01-02-2021 Vanaf maart kunt u terecht in onze nieuwe behandellocatie te Oosterhout. Wij beschikken over gedegen expertise en faciliteiten om u – ook tijdens de Corona periode – op een vertrouwde en veilige manier te behandelen.  PHI Breda is centraal gelegen in Oosterhout op enkele minuten van de A27 en A59 met ruim voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur.   Bekijk meer over PHI Breda op https://phi-med.nl/vestigingen/breda/ 
Lees meer

Risico op COVID-19-gerelateerde posttraumatische stress bij GGZ-cliënten

10-11-2020 Meer angst en stress. Een sterk verslechterde stemming. Verergerde of hernieuwde lichamelijke klachten. Fysieke en sociale beperkingen. De impact van de COVID-19 crisis op de gezondheid van mensen met psychosomatische problemen en klachten is zeer groot, zo blijkt uit een onderzoek gehouden onder 1.159 cliënten van de ambulante gespecialiseerde GGZ-instellingen Het Rughuis en PHI (Premium Healthcare Interventions). Zelfs cliënten die hun behandeling succesvol hebben afgesloten geven a…
Lees meer

Etienne: "Ik gaf weinig aandacht aan mijzelf maar stond voor anderen altijd klaar."

06-02-2018 Etienne ging jarenlang als een trein door het leven. “Stress, hoge werkdruk, weinig of geen vrije tijd. Mensen vroegen constant of ik even kon helpen. Ik gaf weinig aandacht aan mijzelf maar stond voor anderen altijd klaar.” Daardoor werd zijn gezondheid echter steeds slechter. “Ik had last van paniek en angst. Ik piekerde, tandenknarste en had hartkloppingen. Mijn huisarts nam mijn klachten zeer serieus en stelde dan ook voor om een specialist in te schakelen.” Bij PHI kwam Etienne weer…
Lees meer

Karin: "Ik kon nergens écht meer van genieten." (Recensie)

15-01-2018 Karin lag ’s avonds uren te piekeren, was moe, verdrietig: “Elke dag als een bewolkte grauwe dag. Af en toe brak de zon even door, gevolgd door een donderbui.”  Bezoeken bij de huisarts en psycholoog leverden niets op. “Ik had echt geen idee waarom het mij niet lukte om te genieten, me gewoon lekker te voelen.” Ze had positieve ervaringen over PHI gehoord en dacht ik ga ervoor. Toch zag ze op tegen het traject. Want drie keer per week een behandelsessie, dat is ech…
Lees meer

6 tips tegen stressgerelateerde vermoeidheid

10-03-2017 Waarom word je moe van stress? Een drukke baan, rijk sociaal leven, een paar hobby’s en misschien een gezin om voor te zorgen; de meeste mensen hebben het maar druk. Daarnaast vragen social media en je smartphone continu aandacht. Geen wonder dat je gestrest en moe bent. Waarom word je eigenlijk zo moe van stress? En hoe voorkom je dat die vermoeidheid uitmondt in psychosomatische klachten? Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het allemaal wat teveel wordt…
Lees meer